Mijn favorieten

Wie betaalt de notaris

Wie betaalt de notaris


Yes. Het is zover, de koop is rond. In gedachten ben je natuurlijk al bij het opknappen, inrichten en de op handen zijnde verhuizing. Maar er moeten eerst nog wat formele zaken afgehandeld worden, zoals de eigendomsoverdracht bij de notaris. Dan pas mag de champagne open.
Maar wie betaalt de kosten van de notaris? En kun je zelf een notaris kiezen?

wie betaald de notaris

Kosten koper (k.k.)

De meest voorkomende vorm is dat de woning op basis van kosten koper wordt aangeboden. De prijs van een woning is bijvoorbeeld € 250.000 k.k. In dit geval houdt het in dat alle extra kosten, zoals de notariskosten, voor rekening van de koper zijn. Deze kosten komen dan bovenop de € 250.000. Omdat de koper betaalt, is hij ook degene die bepaalt welke notaris de opdracht krijgt.
 

Vrij op naam (VON)

Vrij op naam houdt in dat u ook echt het bedrag betaalt dat voor de woning gevraagd wordt. In het geval van een woning met een waarde van € 250.000, betaalt u dus € 250.000. Deze situatie komt vooral voor bij de oplevering van nieuwbouwprojecten. In dit geval is het de verkoper - in het geval van nieuwbouw is dit de projectontwikkelaar - die de kosten van de notaris op zich neemt en dus ook bepaalt welke notaris ingeschakeld wordt.

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring