Mijn favorieten

Voorbehoud bouwkundige keuring standaard bij woning aankoop

DEN HAAG - Huizen kopen onder voorbehoud van financiering én bouwkundige keuring wordt de standaard in het nieuwe modelkoopcontract.


Daarover bereikten Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro een akkoord, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. Eerder was al afgesproken dat een voorbehoud van financiering in de modelovereenkomst wordt opgenomen. Het nieuwe modelkoopcontract gaat al in per 1 februari.


Wie koopt onder voorbehoud zegt daarmee dat hij of zij de woning koopt, onder de voorwaarde dat de hypotheek rondkomt en dat de bouwkundige keuring niks geks oplevert.


Steeds meer mensen zien echter af van kopen onder voorbehoud omdat zij graag degene willen zijn die het huis ’mogen’ kopen, de verkoper houdt immers niet zo van voorwaarden waarmee de koper onder de deal uit kan komen.
De verkoper kan dat soort eisen steeds vaker stellen. Het is namelijk vaak dringen op de woningmarkt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil die praktijk ontmoedigen omdat er veel risico’s voor de koper aan kleven. Ze ziet deze afspraak dan ook „als een belangrijke stap om de consument in een vaak krappe woningmarkt beter te beschermen.”Het blijft met het nieuwe modelkoopcontract mogelijk om af te zien van kopen onder voorbehoud. Alleen moet in de nieuwe situatie dit recht dan uitdrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Dat zou het bewustzijn van kopers moeten vergroten. Ook wordt er in het standaard contract gewezen op de risico’s van het schrappen van kopen onder voorbehoud.

Een voorbehoud kun je echter in veel variaties opnemen. Een bouwkundige keuring kun je bijvoorbeeld koppelen aan een maximaal te besteden bedrag. En natuurlijk kun je onderscheid maken in gebreken die je zelf al had gezien of gebreken die je niet had kunnen zien. Zo kun je als koper toch je voorbehoud opnemen, zonder de verkoper direct af te schrikken. Weigert een verkoper toch, dan moet je misschien ook maar niet dát huis kopen, hoe krap de keuze ook is. Of je moet een ruime portemonnee hebben.

bron: De Telegraaf
 

 

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring