Mijn favorieten

Energielabel

 

Een energielabel aanvragen? Neem de goedkoopste!

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is onder meer gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop van de woning is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Wie dit niet doet riskeert een boete van € 405,-.
 

Definitief energielabel aanvragen

Wie zijn woning verkoopt, moet dus het voorlopige energielabel om laten zetten naar een definitief energielabel. Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kun je inloggen met je DigiD-gegevens. Ben je eigenaar van de woning samen met je partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon.
Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed.
Vervolgens wordt gevraagd of je de de kenmerken van je woning wil opgeven. Of het dak en de vloer zijn geïsoleerd, of je enkel of dubbel glas hebt et cetera. Dit scheelt in de beoordeling over hoe energiezuinig je woning is. Als je je huis wilt verkopen is het natuurlijk beter om een lager energielabel te hebben. Heb je dus aanpassingen gedaan aan de woning, dan is het goed om dit aan te geven. Ook de leeftijd van je CV-ketel kan verschil maken.
Er wordt al langer gepleit voor een eenvoudige energielabelsystematiek. De systematiek die rond 2008 is ontwikkeld, schoot zijn doel van bewustwording voorbij. Deskundigen die destijds een label toekenden, moesten 150 parameters invoeren. Dat was een goede business voor labelaars, maar duur (€ 200,-) voor de consument. Ook wilde voormalig minister Donner de overdracht van een woning blokkeren als de eigenaar geen label kon overleggen. Die buitensporige sanctie is gelukkig van de baan. Huiseigenaren die nu hun woning willen verkopen betalen maximaal enkele tientjes voor het registreren van een definitief energielabel.
Bizarre prijsverschillen!

Tot zover was het definitief aanvragen van jouw energielabel simpel. Maar je aanvraag moet nog worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige kun je zelf kiezen uit een lijst die op www.energielabelvoorwoningen.nl. wordt getoond. Er zijn maar liefst 690 deskundigen! De prijzen lopen uiteen van een paar euro tot maar liefst € 200,-. Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt te zien.
De Rijksoverheid heeft geen vaste prijs, of een maximale prijs vastgesteld voor het bepalen van het definitieve energielabel. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen de officiële deskundigen. Kies je een expert voor € 4,- of voor € 200,-? Het is volstrekt onduidelijk waar het prijsverschil vandaan komt. Ook een beoordelingssysteem ontbreekt om het prijsverschil te rechtvaardigen. Als consument wil je graag ervaringen van anderen lezen.
De werkwijze van elke deskundige is echter hetzelfde en er is dus ook geen verschil tussen een energielabel voor 100 euro of van 4 euro. Dit betekent dat er ook geen beoordelingssysteem benodigd is.


Conclusie: kies de goedkoopste deskundige!


Het definitieve label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. Je kunt hierna het label opvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl, uitprinten en bij de notaris aan de kopers overhandigen.
 

 

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring