Mijn favorieten

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper.


Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het 4de kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1%. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs. 
En ze wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben volgens Jaarsma consumenten ko(o)pschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.” 


 

Starters staan voor een dichte deur


Consumenten hadden het afgelopen kwartaal gemiddeld nog maar te kiezen uit 4 woningen. En in oververhitte steden als Utrecht, Amsterdam en Almere was de keuze beperkt tot ongeveer 2 woningen. “Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen”, zegt Jaarsma. “Ja, er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.” 


Funda factor per regio


Funda heeft ook voor het vierde kwartaal van 2017 de regio’s langs de bezoekersmeetlat gelegd om te kijken waar potentiële huizenkopers op funda kijken. Aan de hand van het gemiddeld aantal keer dat een woning per dag wordt bekeken wordt in kaart gebracht welke regio’s populair zijn. Almere blijft stijgen. Ten opzichte van een jaar geleden is de regio Almere afgelopen kwartaal het hardst gestegen qua populariteit op Funda, op de voet gevolgd door regio Delft en omstreken.

Verder valt op dat Amsterdam en Stad Groningen de meest populaire regio’s van Nederland blijven, al steeg het bezoek in het vorige kwartaal hier minder hard dan de landelijke mediaan. Ook de groei van regio Zuid-Kennemerland (waaronder Haarlem) blijft achter op de landelijke mediaan, maar is desondanks de 3e regio in populariteit, op de voet gevolgd door regio’s Zaanstreek en Almere.

 

Top 3 populairste regio’s

1. Amsterdam
2. Stad Groningen e.o.
3. Zuid-Kennemerland

 

Top 3 grootste stijgers

1. Almere
2. Delft e.o.
3. Den Haag

 

Almere in cijfers

In Almere lijkt het in het vierde kwartaal nog mee te vallen met de daling van het aantal transacties. Toch is dit een trend die niet uit kan blijven, het aantal te koop staande woningen daalt met de dag. Aan het begin van deze week telde Funda nog 1098 te koop staande woningen, nu zijn dat er nog maar 1059. De werkelijkheid is echter dat een groot deel van deze woningen feitelijk al niet meer te koop zijn, ze zijn verkocht onder voorbehoud of onder optie. En een deel van de aangeboden woningen betreft nieuwbouw. Deze woningen zijn wel te koop, maar voorlopig nog niet te bewonen. 

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring