Mijn favorieten

NHG grens en leengrens stijgen voor hypotheken


De NHG grens en leengrens voor hypotheken stijgen volgend jaar

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat met ingang van volgend jaar weer omhoog. Door deze stijging komen meer hypotheken voor deze garantie in aanmerking, aldus het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).
 
Vanaf 1 januari stijgt de zogeheten NHG grens naar € 265.000,-. De grens ligt nu op € 245.000,-. Bij woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen gaat de grens nog verder omhoog, daarvoor kan volgend jaar maximaal € 280.900,- worden geleend.
 
De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden een vangnet te kunnen bieden wanneer mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De reden om het nu op te schroeven is omdat de huizenprijzen in de lift zitten. Eerder dit jaar steeg de NHG grens ook al.


Hogere leengrens

Naast het NHG nieuws kwam minister Ronald Plasterk (wonen) ook met hypotheeknieuws. Twee verdieners mogen volgend jaar weer meer lenen als ze een huis willen kopen. Voor het bepalen van de hypotheek mag 70% van het minstverdienende inkomen worden meegeteld.
Het huidige percentage ligt op 60%. Over een paar jaar moeten beide inkomens volledig mee kunnen tellen bij de aanvraag voor een hypotheek.
Jaarlijks worden door de bewindsman de leennormen gebaseerd op de cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUT). Uit een brief die hij naar de kamer schreef bleek dat mensen meer geld mogen lenen als ze hun toekomstige huis energiezuiniger willen maken.
 
 NHG grens en leengrens stijgen voor hypotheken
 
De leennorm is het minimumbedrag dat een huishouden moet overhouden voor het levensonderhoud. Het inkomen speelt hierbij een belangrijke rol, net als de hoogte van je maandelijkse lasten. Het aflossen van de lening kost je namelijk elke maand een bepaald bedrag. De leennorm beschermt je tegen een te hoge lening en dus tegen te hoge afloskosten.

Om te voorkomen dat je te veel leent en dus in de financiële problemen raakt, zal de bank altijd je maximale lening berekenen, voordat je een lening afsluit. Een van de onderdelen in deze berekening is dan deze leennorm.

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring