Mijn favorieten

TIPS OM JE TUIN WINTERKLAAR TE MAKEN

7 tuintips om je tuin winterklaar te maken

 
Het is oktober en de temperatuur daalt, voor je het weet gaat het weer vriezen en sneeuwen. Al deze winterse temperaturen vragen om voorzorg: het winterklaar maken van je tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tuin zo goed mogelijk voorbereid is op winters weer?
 

tuintips winterklaar maken

Buitenkranen

Waarschijnlijk de belangrijkste voorzorgmaatregel van allemaal: Zorg ervoor dat buitenkranen zijn afgesloten en tuinslangen opgeruimd zijn. Vorstschade aan gieters en buitenbakken voorkom je door deze leeg te gieten en op zijn kopt te zetten.
 

Beschermen van planten

Planten die vorstgevoelig zijn moeten hier goed voor beschermd worden.  Doe je dat niet, dan is de kans dat ze sterven vrij groot. Bij het winterklaar maken van je tuin is het dan ook belangrijk dat je goed kijkt welke planten bescherming nodig hebben. Een plant bescherm je door ze in te pakken met jute.
 

Planten steunen

Planten met een opgaande steunwijze krijgen graag wat steun als het vriest. De stelen worden door deze temperaturen strogeel en droog. Komt daar een laag sneeuw bovenop, dan is de kans groot dat de stelen breken. Als voorzorg kan je jouw planten hiervoor beschermen met een plantensteun.
 

Het gazon

Wil je ook graag dat jouw gazon de winter overleefd? Zorg dan voor het volgende:
 
  • Hark alle bladeren van je gazon zodat het gras licht vangt en groen blijft
  • Maai het gazon als je ziet dat het gras nog groeit (meestal tot eind oktober)
  • Laat bladeren liggen als je nog gaat maaien. Zodat deze tijdens het maaien versnipperd worden. Versnipperde bladeren worden in het compostvak sneller omgezet in compost.
  • Laat sneeuw op het gazon liggen
  • Loop zo min mogelijk over het bevroren gazon
 

Planten van bollen

Het planten van voorjaarsbloeiende planten bollen is mogelijk tot de eerste week van december.
 

Vijver

De meeste vijverplanten sterven in de late herfst vanzelf al af. Door het rottingsproces ontstaan er giftige gassen. Zet als je een vijver hebt, een ijsvrijhouder met een luchtpomp in de vijver. Door het wak kunnen de gassen ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen en andere vijverbewoners komen.
 

Vogels

Maak drinkbakken voor de vogels leeg of leg er gaas overheen. Vogels kunnen er zo wel uit drinken maar niet in badderen, dit omdat als hun vleugels nat worden ze kunnen bevriezen. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek, vogels brengen er graag koude nachten in door.
 

Bij sneeuw

Geniet van het mooie schouwspel en trakteer jezelf op een warme chocolademelk of een gluhwein.
 

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring